background

Islannin mallista Suomen malliksi?

ISLANNIN MALLISTA SUOMEN MALLIKSI?

Islannissa on otettu käyttöön malli, jossa koti, koulu ja vapaa-ajan toimijat (nuorisopalvelut, kolmannen sektorin tahot ja viranomaiset) tekevät vahvaa yhteistyötä lasten ympärillä. Tämä ei ole uusi idea, sillä Islannin malli on viety 18 maahan ja Suomi oli hetken aikaa siinä mukana, mutta jättäytyi 2008 pois rahoitussyistä. Aihe on paljon keskusteltu ja ajankohtainen, esimerkiksi Vaasan Vasemmisto teki samaisesta aiheesta valtuustoaloitteen menneenä maanantaina.

Islannilla on käytössä ”vapaa-ajan kortti”, jonka arvo on satoja euroja ja jonka kunta myöntää jokaiselle 6-18 –vuotiaalle. Kortti sitouttaa osallistumaan itse valitsemiinsa harrastuksiin ja toiminta on keskitytty nuorisokeskuksiin. Keskuksissa on tarjolla välipalaa ja tarvittaessa myös päivällistä.

Lasten ja nuorten osallistumisprosentti on huikea. 6-9 –vuotiaista lapsista 96 % osallistuu toimintaan ja vielä 16-18 –vuotiastakin yli 60 %.

Harrastusseurojen mukanaolo on vahvistanut sen, että lasten harrastustoiminta loppuu klo 19 mennessä ja näin kotiin ehtii arki-iltaisin ajoissa. Islannissa tosin on laissa määritellyt kotiintuloajat alle 16-vuotiaille, joten sinänsä tällaiset yksityiskohdat olisivat Suomessa kaupunkikohtaisia.

MIKSI NÄIN? MITÄ SAAVUTETAAN?

90% islantilaisista vanhemmista sitä mieltä, että iltapäiväohjelmilla ja nuorisokeskuksilla on positiivinen vaikutus lasten sosiaalisiin taitoihin. Myös päihteiden käyttö on vähentynyt rajusti koko maassa. 
Lapset ja nuoret saavat kasvaa ja kukoistaa lämpimässä, turvallisessa ja kunnioittavassa ilmapiirissä, missä he oppivat kunnioittamaan itseään, toisia ihmisiä sekä ympäristöä.

Yhteinen toiminta auttaa lapsia ja nuoria kasvamaan vahvasti yhteisön jäseneksi. Lapsilla ja nuorilla on huikea mahdollisuus osallistua vapaa-ajan aktiviteetteihin, joilla on kehityksellistä ja koulutuksellista arvoa heidän tulevaisuudelleen – tulotasokuiluja pienentämällä.

#ainoastaanyhdessä

Artikkeleita:

Talentia-lehden melko tuore kirjoitus Islanti-mallista ja sen prosessista: https://www.talentia-lehti.fi/islannin-malli-pelasti-nuore…/

Ylen artikkeli mallista parin vuoden takaa: https://yle.fi/uutiset/3-9475299

EDIT:
Mainittakoon vielä että mallin toi tietoisuuteeni Vihreidenkin joukossa aktiivisesti pohjanmaalla toiminut Laura Kivimäki

Lisää 

Pidetään kiinni Suomen yrityksistä ja luonnonvaroista
Lue lisää

Tehdään tämä yhdessä!

Lähde mukaan tukijoukkoihini.