background

Pidetään kiinni Suomen yrityksistä ja luonnonvaroista

Voimme käydä loputonta syyttelyrinkiä valtion luonnonvarojen ja yritysten myynnistä, mutta haluaisin puhua enemmän tulevaisuudesta. Putsatkaamme pöytä alkuun: tilkkutäkkihallituksen (jossa olimme mukana) Caruna-kauppa oli virhe, kivihiilisekoilu oli farssi, kaivoslaki onneton. Pöytä on putsattu. Miten jatkamme?

1) PIDETÄÄN MENESTYVISTÄ YRITYKSISTÄ KIINNI

Kumpi on tärkeämpää: lyhyen jänteen kvartaalimenestys, johon ehkä olemme kunnallistasollakin jo turhankin paljon kiinnittyneet, vai pitkän jänteen kukoistus? Pidän erittäin kunnioitettavana sitä miten väistyvä hallitus lyhensi valtiovelkaa 0,8 miljardilla eurolla, mutta velkaa ei olisi lyhennetty sentilläkään ilman liki miljardilla myytyjen valtionyhtiöiden osuuksien myyntiä (Altia 170 miljoonaa, Neste 860 miljoonaa). Velka olisi itse asiassa kasvanut hieman. Tähän perisyntiin ovat syyllistyneet monet muutkin hallitukset. Velka ei ole suurin peikko, ikärakenteeltaan ja resursseiltaan kuihtuva Suomi on. Meillä ei ole varaa myydä nuorten tulevaisuutta pois.

2) SUOMALAINEN LUONTO EI OLE KAUPAN, EIKÄ SITÄ SAA PILATA

Tulevia päätöksiä tehdessään hallituksen on arvioitava jokaisessa kysymyksessään ensisijaisesti niiden luontovaikutuksia. Miten Talvivaara sai toimia niin pitkään miten se toimi, vailla puuttumista? Kuinka monta vesistöä on pilattu huonosti ylläpidetyillä nevoilla? Uusi kaivoslaki pitää valmistella siten, että resurssit hyödynnetään luonnon kannalta mahdollisimman turvallisesti ja että Suomi aidosti hyötyy toiminnasta. Suomalainen luonto ei voi olla pelkkien bisnesintressien kohde, eikä sitä pidä myydä muualle. Tässäkin tapauksessa puhumme ensisijaisesti siitä minkälaisen maan jätämme lapsillemme: likaisen ja varattoman vai puhtaan ja toimivan hyvinvointivaltion?

Haluan samalla sanoa sen, että Suomessa ja Pohjanmaalla on sukupolvien mittaista osaamista liittyen metsään, soihin, järviin ja luontoon. Sitä, ja aitoa välittämistä aiheesta on yli ikäluokkien ja puoluerajojen. Kunhan me kaikki pidämme kiinni samoista pelisäännöistä.

#ainoastaanyhdessä #näytäluontosi

Lisää 

Tehdään tämä yhdessä!

Lähde mukaan tukijoukkoihini.